Мониторингът на морските води не показва приближаване на потенциални замърсители вследствие на

...
Мониторингът на морските води не показва приближаване на потенциални замърсители вследствие на
Коментари Харесай

Няма данни за замърсяване на Черно море след инцидента в Украйна

Мониторингът на морските води не демонстрира доближаване на евентуални замърсители вследствие на случая в Украйна. Това оповестяват от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Резултатите от проучване на пробите, взети на 19.06.2023 година в българската акватория на Черно море, са в сходство със стандартите за качество на околната среда.

Те демонстрират следното:

В пункт Дуранкулак бряг превишения не са открити. Констатирани са незначителни превишения по индикатори мед (пункт Шабла бряг, Калиакра бряг), цинк и алуминий (Калиакра бряг). Предвид данните за скоростта и посоката на морските течения към 19.06.2023 година, цитираните незначителни превишения не могат да се обвържат с случая с язовир " Нова Каховка " ;

Данните за другите изследвани метали са или под границата на установяване на метода, или под съответния стандарт за качество на околната среда;

Данните за радионуклидите цезий-137 и тритий са в развой на анализ;

По спомагателните индикатори, въведени след случая на язовир " Нова Каховка " (пестициди и полихлорирани бифенили), не са установени превишения;

Оценка на трендовете, свързани с откритото положение на водите, може да се направи след натрупването на данни от най-малко четири измервания.

Припомняме, че на 24 юни от Министерство на околната среда и водите обявиха, че преобладаващият все още южен вятър защищава от замърсяване българското Черноморие след разрушаването на стената на язовир  " Нова Каховка " в Украйна.

Басейнова дирекция " Черноморски регион " и Регионална лаборатория - Варна наблюдават положението и измененията от три пункта - Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Радиационният декор в Одеска област е в норма. За това осведоми българското посолство в Киев в постоянната си информация, изпратена до Министерство на околната среда и водите.

Актуална информация за резултатите от направените измервания се дава навреме на способените институции и обществеността.

Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на:

Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088 440 или 02/9888205; на електронен адрес: [email protected], а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД " Черноморски регион " - гр. Варна: 0886 406 816.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР